Na hlavný obsah

Nem lesz 500 eurós választási jutalom

Elutasította a parlament azt a javaslatot, amelynek értelmében a szavazópolgárok 500 eurós jutalmat kaptak volna az előrehozott parlamenti választásokon való részvételért.

Foto: TASR

Nem utalta második olvasatba március 29-én, szerdán a törvényhozás a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló, Igor Matovič OĽaNO-elnök által előterjesztett törvénymódosítást.

Az összeget a postai szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a belügyminisztérium fizette volna ki. Javaslatát Matovič a választási részvétel növelésével indokolta, ugyanis attól tart, hogy kevesen mennek majd el szavazni.

„Ha mintegy 3 millió ember venne részt a választáson, az 1,5 milliárd eurójába kerülne az államnak“ – áll a javaslat indoklásában.

Matovič az összeget ösztönző méltányos jutalomnak tartja, és úgy véli, a befektetés megtérülne.

„Ez persze nem jelentéktelen összeg. Másrészt viszont ahhoz a 30 milliárd euróhoz képest, amivel becslések szerint Robert Fico és Peter Pellegrini emberei kormányzásuk 12 éve alatt megrövidítették Szlovákiát, ezen rablásuk csupán mintegy 5 százalékáról van szó“ – írta.

Matovič egyúttal állítja, hogy a szóban forgó 30 milliárd eurón korrupt emberek tucatjai osztoztak.

„Ez esetben viszont 1,5 milliárd eurón 3 millió, többnyire egyszerű ember osztozna, éppen ezért egy tisztességes, rendkívül gyorsan megtérülő befektetésről lenne szó” – jegyezte meg Igor Matovič.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban