Na hlavný obsah

Ukrajnának adja MiG-29-es vadászgépeit Szlovákia

Eduard Heger megbízott kormányfő szerint a Pozsony által Kijevnek adományozott MiG-29-es vadászgépeket nem támadó hadműveletekre, hanem légtere megvédésére, életmentésre fogja használni az ukrán fél és elutasította, hogy kabninetje döntésével Szlovákia belépne a háborúba.

MIG-29-es vadászgépek
Foto: TASR

A kormány döntött a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő adományozásáról.

Eduard Heger kormányfő tudatta, hogy az ajándékozás összhangban van az alkotmánnyal, Zuzana Čaputová államfő és Boris Kollár házelnök is jóváhagyta azt.

Heger szerint a MiG-eket arra fogják használni, hogy megvédjék Ukrajna légterét, hogy életeket mentsenek velük, nem támadó hadműveletekre.

Hangsúlyozta, hogy ezek a vadászgépek – a szintén Ukrajnának adott Kub légvédelmi rendszerhez hasonlóan – már nem hasznosak Szlovákia számára.

Eduard Heger elutasította Robert Fico állításait, hogy ezzel a lépéssel Szlovákia belépne a háborúba.

„A vadászgépek átadásának folyamatát koordináljuk Lengyelországgal, Ukrajnával és további szövetséges államokkal” – folytatta Heger.

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter elmondta, összesen 13 vadászgépet ad át az ország Ukrajnának, továbbá a Kub légvédelmi rendszert, a hozzá tartozó pótalkatrészeket és muníciót.

Naď megerősítette, hogy Szlovákia az átadott eszközökért ellentételezést kér az Európai Békekeretből, emellett az Egyesült Államok kétoldalú ajánlatot tett haditechnikai felszerelés átadására, melynek értéke körülbelül 700 millió dollár.

„Összességében 900 millió dolláros ellentételezésről van szó” – tette hozzá azzal, hogy Szlovákia védelmi képességeit tekintve előnyös cseréről van szó. Ám hozzátette, az elsődleges szempont az Ukrajnának való segítségnyújtás és az emberéletek megvédése volt

„Ez a fő ok, hogy a számunkra már használhatatlan MiG-eket átadjuk Ukrajnának” – szögezte le.

Naď szerint az Európai Békekeretből érkező pénzt már a következő kormány fogja megkapni. „Az új kormányon fog múlni, hogy mire használja fel” – mondta, hozzátéve, a jelenlegi megállapodás szerint a védelmi tárca kapná új felszerelések vásárlására.

A haditechnika átadása Naď szerint több hétig eltart, zajlanak a többoldalú egyeztetések. „Műveleti biztonsági okokból nem tájékoztatunk a részletekről” – tette hozzá azzal, hogy a vadászgépek még Szlovákiában vannak.

Daniel Zmeko vezérkari főnök kijelentette, a vadászgépek elajándékozása nincs semmilyen hatással az ország védelmi képességeire, azokat a hadsereg már nem használta, és a jövőben sem használta volna. „Ami a Kub-rendszert illeti, akkora részt adunk át belőle, amekkora nem jelent kockázatot számunkra” – tette hozzá.

Naď szerint az első amerikai F-16-os vadászgépek 2024 első felében érkezhetnek meg, első körben négy darab, zajlik a szliácsi légi bázis előkészítése. Bár összetett feladatról van szó, reméli, hogy határidőre felkészülnek. „Természetesen van B terv is, ideiglenesen más repülőteret használnának, illetve C terv, mely szerint átmeneti időre más országban lenne a vadászgépek bázisa” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februárban kérte Szlovákiától a MiG-29-es vadászgépek átadását az orosz agresszor elleni védekezéshez. Heger akkor kijelentette, Szlovákia mindent megtesz, hogy a kérést teljesítse.

(Napunk, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban