Na hlavný obsah

Ellenzi a kórházvezetők egészségügyi szakemberhiány miatti büntetőjogi felelősségre vonását az ANS

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége szerint a kormány a kórházak menedzsmentjének büntetőjogi felelősségre vonásával a kórházigazgatókra hárítja a felelősséget az egészségügy sokéves válságáért.

Foto: Freepik

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azon javaslatát, amely szerint bűntetőjogi felelősség terhelné a kórházak menedzsmentjét, amennyiben nem biztosítanának kellő számú egészségügyi szakembert a kórházakban.

Az ANS szerinte a kormányzó kabinet az említett bűncselekmény bevezetésének szándékával csak a kórházigazgatókra hárítja a felelősséget az egészségügy hosszú múltra visszatekintő válságáért – tájékoztatott az ANS irodájának vezetője, Miroslav Valaštík.

„Ezen alapvető probléma a kórházigazgatók börtönbüntetéssel való fenyegetésével történő orvoslása nemcsak felháborító, hanem további emberek elszivárgását eredményezi az egészségügyből. Főleg egy olyan helyzetben, amikor az egészségügyi intézmények vezetése évek óta küzd azért, hogy biztosítsa saját működését, hogy a szlovák egészségügy válságos helyzetének ellenére is biztosíthassák a betegek egészségügyi ellátását” – közölte a Szlovákiai Kórházak Szövetsége.

Kiemelte, hogy Szlovákiában évtizedek óta probléma az egészségügyi dolgozók riasztó hiánya.

„A javaslat semmiképpen sem oldja meg a szlovákiai egészségügyi személyzet hiányát, a kormány a módosítással csupán büntetőjogi síkra terelve a problémát áthárítja a kórházigazgatókra az egészségügyi szektorban kialakult hosszú távú válságért való felelősséget“ – fogalmaz az ANS.

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége szerint a kormánynak az egészségügyet sújtó szakemberhiányra inkább elegendő anyagi forrás biztosításával, illetve az orvosok és ápolók számára megfelelő feltételek megteremtésével kellene válaszolnia, hogy ne kényszerüljenek elvándorlásra.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban