Na hlavný obsah

Súlyos börtönbüntetésre ítélték a belarusz ellenzéki vezetőt

Hazaárulás és összeesküvés miatt kapott tizenötév börtönbüntetést 2020-ban Aljakszandr Lukasenka ellen induló Szvjatlana Cihanouszkaja. A három évvel ezelőtti tüntetéshullám idején a retorziók elől Litvániába menekült az ellenzéki vezető.

Súlyos börtönbüntetésre ítélték a belarusz ellenzéki vezetőt
Szvjatlana Cihanouszkaja Foto: TASR/AP

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a litvániai száműzetésben élő Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezetőt távollétében egy minszki bíróság „hazaárulás és a hatalom megszerzésére irányuló összeesküvés” miatt.

A politikus egyik fő bűne az lehetett, hogy 2020-ban Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő vezető ellen indult az elnökválasztáson. Miután az ellenzék kétségbe vonta, hogy a három évvel ezelőtti voksolást Lukasenka nyerte, és a hatalom által később levert tüntetéshullám kezdődött Minszkben, Cihanouszkaja Litvániába menekült.

Férjét közrend megsértése vádjával 18 évre be is börtönözték. A hatóságok idén januárban távollétében állították bíróság elé, azt állítva, hogy ő és társai „alkotmányellenes módon próbálják meg átvenni a hatalmat”.

Ugyanez a bíróság 18 év börtönbüntetést szabott ki Pavel Latuskára, a fehérorosz ellenzéki tanács prominens tagjára, és 12 év börtönbüntetésre ítélt három másik aktivistát, akik szerintük szintén részt vette az „összeesküvésben”.

(Népszava)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban