Na hlavný obsah

Több ezren gyűltek össze a békéért rendezett nyilvános nagygyűlésen tegnap Pozsonyban

Két, az ukrajnai katonai konfliktusról eltérő nézeteket valló csoport támogatói találkoztak egy megmozduláson tegnap Pozsonyban.

Több ezren gyűltek össze a békéért rendezett nyilvános nagygyűlésen tegnap Pozsonyban
Foto: sme.sk

Az első csoport a „Menet a Valódi Békéért“ elnevezésű tiltakozó megmozdulást szervezte. A második csoportba olyan emberek tartoznak, akik Oroszországot tartják az ukrajnai helyzet fő felelősének. A pozsonyi Hodža téren lévő Grasalkovich-palota előtt gyűltek össze a tüntetők. Az egyik oldal béketárgyalásokat követelt, a másik Ukrajna támogatását.

A rendőrök igyekeztek a két menetet különválasztani. A Békemenet a Hviezdoslav téren az amerikai nagykövetség épülete elé vonult. A tüntetők az „Amerika, menjetek haza!” mondatot is skandálták. Becslések szerint a tüntetésen körülbelül ötezren lehettek jelen. A szlovák és orosz zászlók alatt is felvonulók oroszpárti és amerika ellenes szólamokat is kiabáltak, illetve, hogy ki kell lépni a NATO-ból.

Az ukrán és uniós zászlót vivők ellenben emlékeztették őket, hogy korábban azt hangoztatták: Oroszország soha nem támadja meg Ukrajnát. Ha az egyik oldal azt skandálta: Slava Ukrajine, a mások oldal azt kibálta Rossija. Kemény szóváltásokra is sor került a két csoport között, a menetet konfliktuskezelő csoport is kísérte

(markiza, patria)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban