Na hlavný obsah

Mikas: Az oltás megtagadása egyes betegségek újbóli megjelenéséhez vezethet

A szülőknek  és a gyermekorvosoknak  hangsúlyozni kell a rendszeres kötelező védőoltások fontosságát.

Mikas: Az oltás megtagadása egyes betegségek újbóli megjelenéséhez vezethet
Ján Mikas Foto: TASR

Az oltás megtagadása olyan fertőző betegségek és járványok újbóli megjelenéséhez vezethet, amelyek a szisztematikus oltás miatt Szlovákiában már hosszú ideje nem fordultak elő. Erre figyelmeztetett Ján Mikas tisztifőorvos. Ezért arra kéri az embereket, hogy bízzanak a szakértőkben.

„Megértem az aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy gyermekük miként fog megbirkózni az oltással. (…) Nem szabad elfelejteni, hogy a tudósok, epidemiológusok és orvosok rendelkeznek a szükséges szakmai képzettséggel és tapasztalattal, és a legjobbat akarják gyermekeik egészségének“ – jelentette ki.

Mikas szerint a szülőknek  és a gyermekorvosoknak  hangsúlyozni kell a rendszeres kötelező védőoltások fontosságát. „A védőoltás a leghatékonyabb megelőzés az egyes kiemelt súlyos fertőző betegségek ellen. Elejét veszi a súlyos egészségügyi szövődmények kialakulásának, maradandó egészségkárosodásoknak, illetve a halálnak.“ – tette hozzá a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Szlovákiában jelenleg tíz betegség, a kanyaró, mumpsz és rubeola, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás, vírusos hepatitis B, invazív hemofiluszfertőzések és invazív pneumococcusfertőzések ellen kötelező a gyermekpopuláció beoltása. Az oltást az egészségbiztosítás fedezi. „A gyermekorvosok beoltják a gyermekeket azok ellen a súlyos fertőző betegségek ellen, amelyek veszélyeztethetik az egészségüket, és amelyeket egyes esetekben még ma sem lehet sikeresen gyógyítani“ – magyarázta a Közegészségügyi Felügyelet.

Pozsonyban két kanyarós esetet igazoltak kisgyermekeknél. A betegség további terjedését még nem erősítették meg. A gyermekeket fiatal koruk vagy egészségügyi ellenjavallataik miatt nem oltották be a rendszeres kötelező védőoltás keretében.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban