Na hlavný obsah

Az első 8×8-as páncélozott jármű, 3D radarok és a fennmaradó Leopard harckocsik idén érkeznek

Az első 8x8-as páncélozott harcjárművet még idén átadják a Szlovák Fegyveres Erőknek.

Az első 8×8-as páncélozott jármű, 3D radarok és a fennmaradó Leopard harckocsik idén érkeznek
Foto: TASR

Az ígért 3D-s radarok egy része is megérkezik. A fennmaradó 14 Leopard 2A4 harckocsi Németországból történő szállítását is tervezik. A Védelmi Minisztérium (MoD) nem zárta ki nyolc Zuzana-2-es önjáró löveg szállítását sem – nyilatkozta Martina Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője. Az első 8×8-as járművet az összesen 76 darabból előreláthatólag szeptemberben fogják leszállítani.

Ezeket Finnországban fogják gyártani, később a gyártás Szlovákiába kerülne. Az év fordulóján érkeznek az első 3D radarok is, amelyek a meglévő, műszaki élettartamukat már meghaladó berendezéseket váltják fel. A tervek szerint 2025-re mind a 17 Szlovákiában lesz. A Szlovák Fegyveres Erők számára készülő nyolc Zuzana 2-es önjáró löveg esetében a szállítási határidő 2024.

A 14 Leopard 2A4 harckocsit, amelyek az Ukrajnának szállított gyalogsági harcjárművek pótlására szolgálnak, a tervek szerint 2023 márciusától 2023 év végéig szállítják le. Az első F-16-os vadászrepülőgépek Szlovákia számára szintén az Egyesült Államokban készülnek el idén.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban