Na hlavný obsah

Petr Pavel: Kína nem baráti ország

A jövendő cseh államfő szerint Kína nem kompatibilis a nyugati demokráciákkal. Petr Pavel azt mondta, Csehország nem fogja homokba dugni fejét az elől, hogy Tajvantól gazdaságilag többet nyerhet, mint Kínától.

Petr Pavel
Foto: TASR

Petr Pavel jövendő cseh köztársasági elnök szerint Kína nem baráti ország, és nem kompatibilis a nyugati demokráciákkal.

„Az Európai Unió országainak ezért meg kell szabadulniuk minden ezzel kapcsolatos illúziótól“ – mondta a megválasztott cseh elnök a Financial Timesnak (FT). Kijelentette azt is, hogy Csehország nem fogja struccként a homokba dugni fejét az elől, hogy Tajvantól gazdaságilag többet nyerhet, mint Kínától.

A Financial Times emlékeztet arra, hogy Pavel volt az első megválasztott európai államfő, aki telefonon beszélt Caj Jing-ven tajvani elnökkel, ami Peking éles ellenreakcióját váltotta ki.

„Tisztában vagyok bizonyos… lehetséges fenyegetésekkel, ugyanakkor tényleg nem látok semmilyen elvsértést a Cseh Köztársaság és Kína közötti kapcsolatokban“ – mondta Pavel Peking lehetséges további lépéseivel kapcsolatban.

A megválasztott cseh elnöknek az sem tetszik, milyen szerepet játszik Kína az ukrajnai orosz invázió kapcsán. Szerinte Pekingnek megvolt az esélye arra, hogy erős hang legyen, és befolyásolja Moszkva döntéseit, de nem élt ezzel a lehetőséggel. „Távol maradtak“ – mondta Pavel.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban