Na hlavný obsah

Rekordmagas, 305 millió eurót meghaladó összeget hajtott be tavaly a Pénzügyi Hatóság

2022-ben sikerült túllépnie a kitűzött célt az adóhátralék-behajtás terén a Pénzügyi Hatóságnak. Az adóvégrehajtók rekordösszegű 305,9 millió eurót sepertek be az államkasszába.

Foto: DPA

2022-ben sikerült túllépnie a kitűzött célt az adóhátralék-behajtás terén a Pénzügyi Hatóságnak. Az intézmény OpenData portálján megjelenített adatok szerint az adóvégrehajtók rekordösszegű 305,9 millió eurót sepertek be az államkasszába.

„A Pénzügyi Hatóság a megfelelően felállított behajtási stratégiának köszönhetően ért el eredményeket. Az adóvégrehajtók elsősorban a nagyobb hátralékkal rendelkező adósokat vették górcső alá, egyrészt aktívabbak voltak jelen a terepen, másrészt az elmaradt adóbefizetések behajthatatlanságától tartva, a törvény adta lehetőségekkel is éltek” – magyarázta a Pénzügyi Hatóság szóvivője, Martina Rybanská.

Elmondása szerint a jó eredmény az elemző eszközök és a támogató informatikai alkalmazások hatékony használatának, a magas színvonalú módszertani támogatásnak, de különösen az adóvégrehajtók jelentős mértékű elkötelezettségének köszönhető.

Az adóvégrehajtók és az adóellenőrök 2022-ben is folytatták a kockázatos adóalanyokkal és az adóelkerüléssel szembeni küzdelmet. Rybanská szerint a biztonsági intézkedéseknek köszönhetően összesen 4,33 millió euró értékű pénzeszközt sikerült megóvni és ténylegesen is biztosítani.

„A nemzetközi végrehajtás intézményének köszönhetően különösen az adófizetést elkerülni kívánó adósok győződhettek meg arról, hogy az adóvégrehajtó lehetőségei Szlovákia határaival nem érnek véget. 2022-ben is ismételten bebizonyosodott a nemzetközi együttműködés fontossága az adóbehajtásban, ami több mint 4,7 millió euróval gazdagította az állami költségvetést” – számszerűsítette Martina Rybanská.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban