Na hlavný obsah

Az EU létrehozza a rescEU energiaközpontot Lengyelországban, generátorokat fog szállítani Ukrajnának

Az Európai Bizottság (EB) és a lengyel kormány csütörtökön megnyitotta Lengyelországban a rescEU új raktárát, amely logisztikai központként fog működni az Ukrajnának nyújtott sürgősségi energiatámogatáshoz.

Az EU létrehozza a rescEU energiaközpontot Lengyelországban, generátorokat fog szállítani Ukrajnának
Foto: 2021purtugal.eu

Az EU 114 millió eurót biztosított Lengyelországnak generátorok beszerzésére, amelyek az új rescEU energiatartalék részét képezik majd. Az első lépések részeként a lengyelországi rescEU-tartalékból 1000 új generátor kerül Ukrajnába, amelyek kiegészítik a már leszállított 1400 generátort és egyéb energiacikket.

      Az új uniós logisztikai központ lehetővé teszi majd a nemzetközi partnerek és a magánszektor számára, hogy adományaikat és támogatásukat jobban tudják irányítani. Az ebből a raktárból Ukrajna területére történő szállítást az EU finanszírozza.

      Az összegyűjtött és szállított generátorok teljesítménye és mérete változó. A legkisebbektől kezdve, amelyek az egyéni háztartások energiaellátására alkalmasak, egészen a középületek és 24 órás üzemek, például kórházak és központi fűtés számára készült nagyobb modellekig.

      „Azzal, hogy a rescEU új energiaközpontját megnyitjuk minden adományozó előtt, fokozzuk erőfeszítéseinket, hogy energiát adományozzunk Ukrajnának a legsötétebb időkben“ – mondta Janez Lenarčič, az EU válságkezelési biztosa.

      Köszönetet mondott Lengyelországnak az ezzel kapcsolatos kezdeményezéséért. Emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió első napjától kezdve az Európai Bizottság a lengyel hatóságokkal együttműködve életmentő segítséget nyújtott Európából Ukrajnának.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban