Na hlavný obsah

Áder János: még mindig nem tiltották be a leginkább környezetszennyező cianidos bányászati technológiát

Az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, de nem lett belőle jogszabály

Áder János: még mindig nem tiltották be a leginkább környezetszennyező cianidos bányászati technológiát
Tiszai cianidszennyezés 2020 Foto: hirozon.hu / tiszai.ertekek.hu / turistamagazin.hu

A 2000-ben történt tiszai cianidszennyezés után tíz évvel az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében be kell tiltani a kontinensen a cianidos bányászati technológiát, a határozatból azonban nem lett jogszabály: még mindig használható a technológia, amely a legolcsóbb, de egyben a leginkább környezetszennyező – hangsúlyozta Áder János volt magyar köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent új részében.

Nagy Marian,  a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság laborvezetője szerint a tiszai cianidszennyezés Csernobil után Európa második legnagyobb természeti katasztrófája volt.

Áder János felidézte, hogy 2000. január 30-án egy romániai aranybányánál gátszakadás történt, amelynek következtében 100 ezer köbméter cianidos zagy került a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába. A román hatóságok egy nappal később értesítették a magyar felet.

Magyarország perelte a szennyező román-ausztrál vállalatot, mintegy 30 milliárd forintra becsülve a kárát – idézte fel a volt államfő. Bár a pert az állam megnyerte, egy fillért sem kapott, mert a cég csődbe ment, Románia pedig nem állt helyt. Így „a szennyező fizet“ uniós elvéből egyetlen fillér kártérítés sem következett Magyarországnak – hangsúlyozta Áder János. (MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban