Na hlavný obsah

A főügyész újabb politikai döntésének tekinti a Borguľával szembeni eljárás beszüntetését az SaS

A főügyész újabb politikai döntésének tekinti a Borguľával szembeni eljárás beszüntetését az SaS. Alojz Baránik szerint Maroš Žilinka nem szabadon jár el és összeférhetetlenségben van.

Alojz Baránik
Foto: TASR

Az SaS Maroš Žilinka főügyész újabb politikai döntésének tekinti a 363-as paragrafus alkalmazását Martin Borguľa parlamenti képviselő esetében.

„A Borguľa képviselővel szembeni vádemelési eljárás beszüntetése egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a Sme rodina miért állt ellen olyan hevesen a 363-as paragrafus hatályon kívül helyezésének. Ráadásul pontosan az a Sme rodina, amely Žilinkát a főügyészi posztra javasolta“ – mondta az SaS parlamenti képviselője Alojz Baránik.

Szerinte a legfőbb ügyész nem szabadon jár el, és összeférhetetlenségben van. „A bírák szintjére helyezi magát, és beavatkozik a hatáskörükbe. Ahelyett, hogy a bíróság döntene a képviselő bűnösségéről vagy ártatlanságáról, Žilinka ismét veszélyes és elfogadhatatlan beavatkozást tett a tisztességes eljárásba“ – jelentette ki Baránik, hozzátéve, hogy ezért is lenne helyénvaló a 363-as paragrafus törlése.

A Sme rodina Žilinka döntésére úgy reagált, hogy a Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészségének (GP SR) döntéseit a párt a kérdésben tanúsított korábbi gyakorlatához igazodva nem kommentálja. „Ezek teljességgel az ő hatáskörei, és ezt tiszteletben tartjuk” – foglalt állást a párt a TASR hírügynökségnek.

Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter és országgyűlési képviselő kijelentette, hogy az ügyészséget szembesítenie kell felelősségével és nyilvános ellenőrzésnek kell alávetni. „Ez ma már nem így van. Ehhez alkotmánymódosításra, törvénymódosításokra és a Büntető Törvénykönyv 363. paragrafusának módosítására van szükség. A Borguľa-ügy már a kevés nyilvánosságra hozott információból is rámutat, mennyire kulcsfontosságú, hogy az ilyen eseteket megfelelően elmagyarázzák a nyilvánosságnak, és ne legyen egy olyan utóíze, hogy a törvény előtti egyenlőség nem létezik” – fogalmazott Kolíková.

Szerinte egyúttal úgy tűnik, hogy az ügyészség a korrupcióellenes küzdelmet érintő néhány kulcsfontosságú ügyben bíróságként jár el, nem pedig az állam képviselőjeként a vád oldalán.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban