Na hlavný obsah

A legtöbb ágazatban nőtt a foglalkoztatottság 2022 novemberében

Csupán az iparban és a szolgáltatások terén csökkent a munkavállalók száma.

Foto: TASR

A válság ellenére a legtöbb ágazatban nőtt a foglalkoztatás 2022 novemberében, csak az iparban és a szolgáltatások terén csökkent a munkavállalók száma – tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR).

A vendéglátóiparban nőtt legjelentősebben a foglalkoztatottság, közel ötödével. A szállást nyújtó vállalkozások 14 százalékkal több dolgozót alkalmaztak, mint egy évvel korábban. Mindkét ágazat még csak pótolja a világjárvány miatti bezárások okozta kieséseket.

Az informatikai és kommunikációs ágazatban több mint 4 százalékos növekedés volt a foglalkoztatottság terén, míg a gépjárműeladás és -szervizelés, valamint a kiskereskedelem területén dolgozók száma több mint 3 százalékkal nőtt.

Az ipari termelésben dolgozók száma azonban 1,6 százalékkal csökkent. A legtöbb ember itt dolgozik, de 2022 márciusa óta csökken az ebben az ágazatban foglalkoztatottak száma. Az egyes szolgáltatások terén is 1,3 százalékkal kevesebb munkavállaló dolgozik, mint egy évvel korábban. Már harmadik hónapja csökken a foglalkoztatottság ezen a területen.

A 2022 elejétől november végéig a 10 vizsgált ágazatból 8-ban nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a legjelentősebb mértékben a szállásadás és a vendéglátás területén, 9,7 százalékkal, a vendéglátásban 7,7 százalékkal, az informatikai és kommunikációs területen közel 5 százalékkal. Az iparban foglalkoztatottak számának enyhe, 0,8 százalékos, a szolgáltatóiparban pedig 0,1 százalékos csökkenése figyelhető meg.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban