Na hlavný obsah

A katonai gyakorlattal nem rendelkezőkből is lehet tartalékos

Az aktív tartalékos állomány tekintetében a másik erősítést a szolgálatukból elbocsátott hivatásos katonák jelenthetik.

Foto: TASR

A jövőben az önkéntes katonai szolgálaton részt nem vett állampolgárokat is be lehetne vonni az aktív tartalékosok sorába. Az aktív tartalékos állomány tekintetében a másik erősítést a szolgálatukból elbocsátott hivatásos katonák jelenthetik, akik az állami szolgálatba vétel előtt beleegyeztek abba, hogy aktív tartalékosi állományba kerüljenek. Ezt a hadkötelezettségről szóló törvény módosításában javasolja a védelmi tárca, amelyet január 11-i, szerdai ülésén fogadott el a kormány.

A katonai gyakorlattal nem rendelkező polgárok számára a tartalékok megnyitásával a védelmi tárca fiatalokat kíván az aktív tartalékosok közé toborozni, kiegészítendő ezáltal az állományt a civil szakemberek soraiból hiányzó szaktudással. Az állományba történő belépési megállapodás megkötését követően az érdeklődők alapképzésen, majd szakmai kiképzésen és tanfolyamokon vesznek részt.

„A besorozási szerződés 3-5 évre, több ízben is, ám legfeljebb a sorkatonai szolgálat lejártáig köthető, ami megteremti a hosszú távú katonai pályafutás előfeltételét mindazok számára, akik nem akarnak hivatásos katonának állni, és a Szlovák Köztársaság védelmét becsületbeli ügynek tekintik” – fogalmaz a szaktárca.

Javasolják továbbá, hogy 3 évre az aktív tartalékosi állományba vonják be azokat a szolgálatból elbocsátott hivatásos tartalékosokat is, akik az állami szolgálatba vétel előtt beleegyeztek az aktív tartalékba. Kivételt képeznek azok a katonák, akiket ezredesi és magasabb katonai rangban bocsátottak el. Azok, akiket egészségügyi okokból, a szolgálati fegyelem megsértése, vagy az elvárt eredmény elmulasztása miatt bocsátottak el, nem sorolják be az aktív tartalékosi állományba.

Elfogadása esetén a módosító javaslat május 1-jén lép hatályba.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban