Na hlavný obsah

Újraindul a nyomozás a Vatikánban Emanuela Orlandi ügyében

A 15 éves lány 1983-as eltűnését mindmáig homály fedi.

Foto: TASR/AP

A Vatikán ismét felvette a nyomozást az 1983-ban eltűnt 15 éves lány, Emanuela Orlandi ügyében – jelentette január 9-én, hétfőn az ADN Kronos olasz hírügynökség.

A nyomozás újrafelvételét a Ferenc pápa által szorgalmazott igazságkereső és átláthatósági törekvések keretében kezdeményezték.

A 15 éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja az egyházfő személyi titkárságaként működő Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott.

A lány eltűnését a mai napig titok fedi, több elmélet is született róla. Az egyik szerint a lányt egy olyan banda hurcolhatta el, amely a Vatikán bankjának akkori elnökét akarta zsarolni. Egy másik szerint Orlandit azért rabolták el, hogy elérhessék a török Ali Agca szabadon engedését, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen.

Orlandi egykori barátnője arról beszélt, hogy az eltűnése előtti héten Emanuela azt állította, hogy „egy pápához közel álló személy“ szexuálisan zaklatta. Emanuela testvére szerint a Vatikán pontosan tudja, mi történt testvérével, és hogy hol temették el.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban