Na hlavný obsah

Dôvera: Az egészségügynek stabilitásra van szüksége, ám helyette káosz uralja

A magán egészségbiztosító vezérigazgatója rámutatott, állandóan módosulnak a törvények és a szabályok , az ágazat finanszírozása pedig átláthatatlan vagy elégtelen.

Martin Kultan
Foto: TASR

A szlovák egészségügynek stabilitásra van szüksége, de a valóság az, hogy káosz uralja – jelentette ki a Dôvera magán egészségbiztosító vezérigazgatója, Martin Kultan. Rámutatott, a törvényeket és a szabályokat állandó jelleggel módosítják, az ágazat finanszírozása pedig átláthatatlan vagy elégtelen. Kultan mindemellett a magánbefektetők szerepvállalása jelentette előnyük megkérdőjelezését is kritizálta.

„Egészségügyünknek mindennél nagyobb szüksége van a stabilitásra. Az egészségügy vonatkozásában kijelenthető, hogy minél rosszabbul teljesít a gazdaság, annál több ember szorul egészségügyi ellátásra. Az egészségügynek, mint a gazdaság egy szegmensének, ugyanúgy tiszteletben kell tartania a gazdasági ciklusokat, és számolnia kell azzal, hogy rosszabb idők köszönthetnek be. Csakhogy nem számol vele, mert a realitás az, hogy az egészségügyünkön eluralkodott a káosz“ – fogalmazott a Dôvera magán egészségbiztosító vezérigazgatója, Martin Kultan.

„Az egészségügyi törvények módosítások százain estek át. A módosított törvények módosításai módosulnak. Senki sem tudja, milyen szabályok lesznek hatályosak fél év múlva“ – szögezte le Kultán. Szerinte a káosz másik jele a tisztázatlan költségvetés. „Elég gyakori, hogy ősszel még nem tudjuk, hogy egy adott évben mennyi pénzáll majd rendelkezésre az egészségügyben. Hogyan tervezzünk így legalább egy rövid távú, kétéves időszak tekintetében? Egy közép- vagy hosszú távú tervről már nem is beszélve. Mindeközben egy olyan területről van szó, amelyet a politikusok szívesen neveznek prioritásuknak” – jegyezte meg a Dôvera vezetője.

Kultan egyúttal bírálja a kormány azon kijelentéseit, hogy milyen széles körű egészségügyi ellátásra számíthatnak az állami biztosítottak. „Azzal hitegetik az embereket, hogy lerövidülnek a várólisták az orvosok és a kórházak esetében, hogy bővül a járóbeteg-szakorvosi hálózat, nő az egészségügyi ellátás minősége, csökkennek a betegdíjak stb., méghozzá kevesebb anyagi ráfordítással az állami költségvetésből” – mondta Kultán. Kiemelte, ez nem lehetséges, éppen ellenkezőleg, több forrásra van szükség. „Hiszen amint a kórházi orvosok visszavonták felmondásaikat, máris megszólaltak a körzeti orvosok“ – tette hozzá.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban