Na hlavný obsah

Lukasenka: Oroszország és Belarusz kész tárgyalni a Nyugattal

Belarusz eddig közvetlenül nem vett részt az ukrajnai háborúban, de lehetővé tette Moszkvának, hogy az ukrajnai invázió kezdetén támadást indítson a területéről.

Lukasenka: Oroszország és Belarusz kész tárgyalni a Nyugattal
Lukasenka és Putyin egy karácsonyfa előtt a hétfői tárgyalások után Foto: AP

„Oroszország és Belarusz kész tárgyalni a többi állammal, közöttük az európaiakkal is” – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott hétfői tárgyalásán Minszkben.

Az MTI beszámolója szerint Lukasenka ezután keményebb hangnemre váltott, és felszólította a Nyugatot, hogy „hallgasson a józan észre“, és térjen vissza a biztonságról folytatott konstruktív párbeszédhez. Miként az Euronews megírta, a belarusz és az orosz elnök tárgyalásának napján tíz északi, európai országból álló, Nagy-Britannia vezette csoport ígéretet tett arra, hogy tovább segíti Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védekezésben.

A Litvániában tanácskozó vezetőktől az ukrán elnök hozzáférést kért a légvédelmi fegyverek lehető legszélesebb köréhez, ezt pedig egyetértően támogatja Rishi Sunak brit miniszterelnök. Volodomir Zelenszkijhez hasonlóan úgy véli, hogy a tűzszüneti tárgyalások helyett Ukrajnának az ellentámadást kell tovább vinnie.

Belarusz eddig közvetlenül nem vett részt az ukrajnai háborúban, de lehetővé tette Moszkvának, hogy az ukrajnai invázió kezdetén támadást indítson a területéről. Hétfőn Lukasenka arról beszélt, hogy „egyes nézeteltérések ellenére“ Belarusz és Oroszország megtalálja a választ minden fenyegetésre. Úgy véli, hogy a két ország kapcsolatának javulása természetes válasz volt a változó nemzetközi helyzetre.

(hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban