Na hlavný obsah

Óva int az ittas vezetéstől a belügyi tárca

Az ittas járművezető emberéleteket kockáztat. Tettéért pénzbírsággal, a gépjárművezetéstől való eltiltással, vagy akár börtönnel sújtható.

Óva int az ittas vezetéstől a belügyi tárca
Foto: Getty Images

Az ittas vezetés emberéletekbe kerülhet. Hozza meg a helyes döntést, és csak józanul üljön a volán mögé. Mindannyian élve és egészségesen akarunk hazatérni – figyelmeztet a belügyminisztérium.

Az elmúlt hetekben a belügyi tárca az ittas vezetés veszélyeire figyelmeztető tájékoztató kampánya részeként számos bejegyzést tett közzé közösségi oldalain, amelyek célja felelősségteljes vezetésre felszólítani a járművezetőket.

A kampány a Szlovák Üzemanyagipari és Kereskedelmi Szövetséggel (SAPPO) is együttműködve valósult meg, szórólapok és transzparensek révén, amelyeket benzinkutakon helyeztek el. A közérdekű kampány egyes elemeivel a következő hetekben a Cinemax hálózatához tartozó mozikban és a médiatérben is találkozhatunk.

A pozsonyi Zoch utcai buszmegállónál történt baleset következményei az egész társadalomra nézve traumatikusak, és elképzelhetetlen, hogy ez még egyszer megtörténjen. Az alkohol önbizalmat ad, ugyanakkor lelassítja az érzékszervi és motoros reakciókat. Hatása alatt a vezetés mind a sofőrre, mind pedig a körülötte lévőkre nézve veszélyes” – hangsúlyozza a felelősségteljes hozzáállás fontosságát Roman Mikulec belügyminiszter.

Az ittas járművezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy felelőtlen cselekedetéért pénzbírsággal sújtható, eltiltható a gépjárművezetéstől, illetve felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztésre ítélhető.

2022 tizenegy hónapja alatt összesen 11 015 közlekedési balesetet regisztráltak az országban. 1316 esetben ittas vezetés volt a baleset kiváltó oka, ami az összes közlekedési baleset csaknem 12 százaléka. Az említett időszakban összesen 16 488 esetben mutattak ki alkoholt gépjárművezetőknél és kerékpárosoknál.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban