Na hlavný obsah

Belügyminisztérium: Ne becsüljék alá a kémények ellenőrzését!

A kandalló és a kémény közötti összekötő vezeték rendszeres tisztításával megelőzhető a baj.

Illusztrációs felvétel
Foto: TASR/AP

A tűzoltóság felhívja a fűtőberendezések használóit, hogy ne becsüljék alá a kémények ellenőrzését, különösen a következő téli hónapokban. A kandalló és a kémény közötti összekötő vezeték rendszeres tisztításával megelőzhető a baj.

2022 novemberében a tüzek következtében 14-en sérültek meg, és 7-en elhunytak.
„Ez a szükségtelen halálesetek számának jelentős növekedése. A következetes megelőző intézkedések megóvják egészségét, életét és vagyonát a tüzektől” – hangsúlyozta Roman Mikulec, belügyminiszter.

A belügyminisztérium honlapján egy leírást is közzétettek, hogyan viselkedjünk megfelelően kandalló- vagy koromtűz esetén:

Maradjon nyugodt. Ha saját maga nem tudja eloltani a tüzet, a lehető leghamarabb hívja a tűzoltókat. A vészhívószámok: 150 vagy 112. Zárja el a kandallót, fojtsa le a levegő betáplálást. Ellenőrizze, hogy nincs-e füst vagy hő azokban a helyiségekben, amelyeken a kémény áthalad. Ne nyissa ki a kémény ajtaját! Távolítsa el a gyúlékony tárgyakat a kémény közelében. Ne lépjen be füstös helyiségekbe. Ne oltsa el vízzel a kéményben keletkezett kormot -megrepedhet vagy akár fel is robbanhat! Száraz homokkal lehet csökkenteni a kémény hőmérsékletét és eloltani a kéményben égő kormot.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban