Na hlavný obsah

Az energia- és klímaválságot érintő javaslatokkal fordult a kormányhoz a Szlovákiai Városok Uniója és az Épületek a Jövőért platform

Azonnali megoldásokat, illetve hosszú távú stratégiai lépéseket sürgetnek.

Az energia- és klímaválságot érintő javaslatokkal fordult a kormányhoz a Szlovákiai Városok Uniója és az Épületek a Jövőért platform
Az ÚMS szóvivője, Daniela Piršelová. Foto: facebook/ÚMS

Javaslattal fordul a kormányhoz a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) és az Épületek a Jövőért (BPB) platform, hogy miként lehetne közös stratégiai megoldást találni a jelenleg fennálló energia- és klímaválságra, egyúttal azonnali megoldásokat, illetve hosszú távú és stratégiai lépéseket sürgetve – tájékoztatott az ÚMS szóvivője Daniela Piršelová és a BPB igazgatója, Katarína Nikodemová.

Javasolják a kormánynak, hogy figyelmüket szenteljék a RePowerEU fejezet létrehozásának, amelynek középpontjában Szlovákia zöld átalakulásának felgyorsítása áll majd. A Szlovákiai Városok Uniója és az Épületek a Jövőért platform egy középületek energiafogyasztásának gyors csökkentését célzó beruházási támogatás létrehozására, valamint az átfogó felújításukat célzó projektek előkészítésének támogatására mutat rá.

Ezen túlmenően törvényi kötelezettséget kell bevezetni a hálózati iparági energia- és más egyéb szolgáltatók számára, hogy kérésre díjmentesen adják át az önkormányzatoknak fogyasztási adataikat. A jelenlegi fogyasztás ismeretének hiányában nem lehet hatékony energiatakarékossági intézkedéseket tervezni, illetve alternatívaként megújuló energiaforrásokhoz nyúlni – állítják.

Az ÚMS és a BPB az energiamegtakarítási projektek és a megújuló erőforrások kapacitásépítési projektjei esetében is zöld közbeszerzési dokumentumok előkészítését tanácsolja.

A rendszerszintű intézkedések keretében a Szlovákiai Városok Uniója az önkormányzatok saját pénzügyi forrásainak növelését és a különbözetek pénzügyi kiegyenlítési módozatának megváltoztatását szorgalmazza. Arra kellene törekedni, hogy az önkormányzatok az európai uniós források elérhetőségétől függetlenül meg tudják megvalósítani a beruházásokat. Szerintük a javasolt változtatásokról egyeztetni kell az önkormányzati szervekkel.

Az ÚMS felhívja rá a figyelmet arra, hogy a városok az energiafogyasztás csökkentését és a klímacélok teljesítését célzó projektek előkészítése és megvalósítása során ismételten olyan problémákba ütköznek, amelyek csak központi szinten oldhatók meg.

„Ha cél, hogy az önkormányzatok a jelenlegi gazdasági helyzetben továbbra is olyan kulcsfontosságú szolgáltatásokat nyújtsanak lakóik számára, mint az óvoda- és alapiskola működtetés, a szociális szolgáltatások, a kultúra, a sport, vagy éppen a biztonság szavatolása, akkor szükségük van az állam általi akadálymentesítésre, és a nem hatékony, az önkormányzatok stratégiai problémamegoldó lehetőségeit hátráltató feltételek módosítására” – fogalmazott a Szlovákiai Városok Uniója.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban