Na hlavný obsah

Az USA és Franciaország felelősségre vonja Oroszországot a háborús bűnökért

Washington és Párizs az orosz oldalon küzdő segéd, illetve zsoldoscsapatok bűncselekményeiért is felelősnek tekinti Moszkvát.

Az USA és Franciaország felelősségre vonja Oroszországot a háborús bűnökért
Foto: TASR/AP

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett, „széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért” – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a két vezetőnek a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélését követően tettek közzé.

Oroszországot nem csak a reguláris hadereje által elkövetett bűncselekményekért tekintik felelősnek, hanem azokért is, amiket az orosz oldalon küzdő segéd, illetve zsoldoscsapatok követtek el.

„Putyin azt hiszi, hogy megtörheti mindazok akaratát, akik ellenzik birodalmi ambícióit, de az ukrajnai polgári infrastruktúra támadása, az Európába irányuló energiaellátás elzárása az árak felhajtása érdekében, az élelmiszerválság súlyosbítása, mindez nagyon sebezhető embereket sújt, nemcsak Ukrajnában, hanem szerte a világon. És nem fog sikerrel járni” – mondta Joe Biden.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban