Na hlavný obsah

Ráijesztettek a piacokra a zéró-Covid politika ellenes tüntetések Kínában

Az elégedetlenségek azután törtek ki, miután Hszincsiang régióban tíz ember meghalt egy lakástűzben. Egyes vélemények szerint a Covid-korlátozások akadályozták a mentési erőfeszítéseket és a menekülési útvonalak hozzáférhetőségét.

Ráijesztettek a piacokra a zéró-Covid politika ellenes tüntetések Kínában
Foto: (AP Photo)

Zuhanásba taszították a kínai tőzsdéket a Kína-szerte fellángoló zéró-Covid politika elleni tiltakozások. A tiltakozások több kínai várost is érintettek. A résztvevők a kormány kemény pandémiaellenes intézkedéseinek leállítását, valamint politikai szabadságjogokat követeltek.

A három éve tartó szigorú járványügyi korlátozások után egyre nagyobb a frusztráció. “A Kína több városában tüntetések formájában növekvő zavargások nagyobb nyomás alá helyezték a hatóságokat az újranyitással kapcsolatban, de a jelenlegi rekordmagas esetszámok fényében nem valószínű, hogy ez megtörténik” – közölte az Insiderrel Yeap Jun Rong, az IG online kereskedési platform piaci stratégája.

Eközben a hongkongi Hang Seng index délben mintegy 2%-kal, míg a Hang Seng China Enterprises index 2,2%-kal csökkent. A Shanghai Composite 1, a kínai jüan pedig 0,5%-ot esett a dollárral szemben.

Az olajárak is reagáltak a kínai fejleményekre, és csaknem 3%-ot estek hétfőn. A nemzetközi irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzése 2,8%-os zuhanás után 81,35 dolláron állt hordónként, ami pedig 11 hónapos mélypont.

(tasr, azuzlet.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban