Na hlavný obsah

Már Dunaszerdahelyen is adhatunk vérplazmát

A vérplazma rendszeres adása elősegíti, hogy az ezekre a gyógyszerekre rászoruló páciensek időben és kellő mennyiségben juthassanak hozzá a készítményekhez.

Már Dunaszerdahelyen is adhatunk vérplazmát
Foto: paraméter

Szlovákiában 2022-ig egyetlen véradó központ sem létezett a vérplazma levételére, a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórházban azonban most egy olyan állomást alakítottak ki, ahol a vérvételt a vérplazma levételével is bővítik.

Ennek köszönhetően a kórház jóval nagyobb mértékben járulhat hozzá a vérplazmából előállított gyógyszerek készítéséhez – olvasható a ma7-ben. Szlovákiában nagyjából 3000 ember szorul rá ezekre a gyógyszerekre, ami azt jelenti, hogy egy immunrendszeri betegségben szenvedő egyén 130 vérplazmaadóra, egy komoly idegrendszeri betegségben szenvedő páciens pedig ennek a többszörösére van rászorulva.

A vérplazma rendszeres adása elősegíti, hogy az ezekre a gyógyszerekre rászoruló páciensek időben és kellő mennyiségben juthassanak hozzá a készítményekhez. A plazmaadók és a véradók az interneten a www.darujemplazma.sk és a www.darujemkrv.sk oldalon regisztrálhatnak.

(ma7)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban