Na hlavný obsah

Az önkormányzat mellett működhetnek kisebbségi jogok védelmével foglalkozó bizottságok

Szlovákiában 800 körül van azon települések száma, ahol a kisebbségek jelentős mértékben képviseltetik magukat.

Az önkormányzat mellett működhetnek kisebbségi jogok védelmével foglalkozó bizottságok
Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. Foto: TASR

Azokban a községekben, városokban és régiókban, ahol valamely nemzeti kisebbség tagjai a lakosság jelentős részét képezik, a helyi önkormányzat tanácsadó testületeinek részeként létrehozhatnák a kisebbségi jogok védelmével foglalkozó bizottságot. Ezt Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos javasolta.

„Szükségesnek tartom, hogy a demokratikusan megválasztott önkormányzati szervek pozitív jelzést küldjenek arról, hogy nem közömbösek a kisebbségi lakosok identitásának támogatása és fejlesztése iránt“ – mondta Bukovszky, rámutatva, hogy Szlovákiában mintegy 800 olyan település van, ahol a kisebbségek dominánsan vagy legalábbis jelentős mértékben képviseltetik magukat.

A biztos elképzelése szerint a kisebbségi jogvédő bizottságok ezen önkormányzatok önkormányzati testületeiben, valamint az önkormányzati régiókban, amelyekben ezek a települések találhatók, részt vehetnének a regionális oktatás, a kultúra és a kisebbségi nyelvi jogok érvényesítése terén végzett tevékenységekben és konzultatív testületként működhetnének.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban