Na hlavný obsah

Piszkos bomba, drónok és zsoldosok

Ha egy szóval próbálnánk jellemezni az orosz-ukrán háború jelenlegi állapotát a leg pontosabb szó az lenne, hogy: zavaros.

Piszkos bomba, drónok és zsoldosok
A Wagner-csoport zsoldoskatonája. Foto: AP

Egyrészt Oroszország minden energiáját a bahmuti/donyecki frontra koncentrálja most. Az elmúlt héten heves harcokról adtak hírt a különböző források. Liszicsanszk/Szeverodonyeck elestével az Ukránok fokozatosan a Szlovjanszk – Kramatorsz – Bahmut – Szeverszk négyszögben kezdték kiépíteni védelmüket ebben a szektorban. Az orosz fél pedig már nyár óta próbál ide betörni, a vegyes források szerint egyre több veszteséget szenvedve. A front ezen szakaszának arcvonalában gyakorlatilag a Wagner-csoport zsoldosai harcolnak.

Mindeközben az orosz hadsereg már lassan második hete iráni drónokkal rombolja az Ukrajna energetikai infrastruktúráját. Bár az ukrán légvédelem jelentős mennyiségű drónt volt képes lelőni, a drónok nagy száma miatt viszont az okozott kár így is jelentős. A Bellingcat oknyomozó portál közben egy terjedelmes cikkben közzétette legutóbbi nyomozásának eredményeit, amiben utána jártak annak kik is kezelik az orosz hadsereg cirkáló rakéta rendszereit.

De miközben a folyamatosan rombolnak a bombák, rakéták és drónok Ukrajnában, a Fekete-tenger felett egy incidens már arra sarkallta az orosz vezetést, hogy újra kommunikáljon egyes nyugati országokkal. A héten ugyanis egy Brit felségjelzésű Boeing RC-135-as elektronikai felderítő gép közelében egy orosz vadászgép „véletlenül” elengedett egy levegő-levegő rakétát. Az incidens szerencsére nem eszkalálódott tovább.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban