Na hlavný obsah

Megérkeztek az első reakciók Putyin bejelentésére az orosz annexióról

Ukrajna gyorsított csatlakozási kérelmet ad be a NATO-hoz.

Megérkeztek az első reakciók Putyin bejelentésére az orosz annexióról
Foto: TASR/AP

Megérkeztek az első reakciók Putyin – a megszállt ukrán megyék – orosz annekciójáról szóló bejelentésére. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közösségi oldalán „illegális annektálásként” értékelte a történteket, ami szerinte semmin sem változtat. „Az oroszok által illegálisan megszállt területek mind Ukrajnához tartoznak, és mindig annak részét fogják képezni” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még csütörtökön figyelmeztette Moszkvát, hogy Ukrajna nagyon keményen fog reagálni, ha az oroszok újabb ukrán területeket annektálnak. A pénteki nemzetbiztonsági tanács ülése után bejelentette, Ukrajna csatlakozási kérelmet ad be a NATO-hoz gyorsított tagsági felvételre. António Guterres ENSZ-főtitkár még csütörtökön arról beszélt, hogy ez a folyamat összeegyeztethetetlen a nemzetközi jogi keretekkel, és el kell ítélni.

Az Egyesült Államok korábban jelezte, hogy további szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben a népszavazások miatt, és az Európai Bizottság is egy újabb szankciós csomagot javasolt. Nem ismeri el az orosz annexiót a magyar kormány sem, és közös nyilatkozatban ítélte el a három legfőbb szlovák közjogi méltóság is.

(mti, tasr, 24.hu, mandiner, telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban