Na hlavný obsah

Ömlik a gáz az Északi Áramlatból

Folyamatosan ömlik a földgáz az Északi Áramlat vezetékeiből egy robbanás miatt. Minden jel arra mutat, hogy szabotázs akció történt.

Ömlik a gáz az Északi Áramlatból
Foto: TASR/AP

A Balti-tenger alatt húzódó gázvezetékekből az Északi Áramlat 1–ből és kettőből is szivárogni kezdett a gáz a tenger alatt, de olyan erővel, hogy a víz felszínén csaknem egy kilométer átmérőjű örvényes bugyogást látni. Svéd és dán szeizmológusok a hét elején több nagy erejű robbanást regisztráltak a gázvezetékek környékén.Újabb, immár a negyedik helyre leltek, ahonnét ömlik a gáz a tengerbe az Északi Áramlat vezetékből.

A svéd parti őrség jelentése szerint a most felfedezett sérült rész az Északi Áramlat-2 vezetéken van, az Északi Áramlat-1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében. „A négy szivárgásból kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében van” – mondta Jenny Larsson, a parti őrség szóvivője. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. Nem volt használatban egyik csővezeték sem, gázzal mindkettő fel volt töltve, s ez most ömlik a Balti-tengerbe.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanást, de a szabotázs akciót sem lehet kizárni. Még nem nevezték meg a lehetséges felelőst, de legtöbben Oroszországot látják a robbantás mögött. A nyugati országok egyelőre nagyon óvatosan reagálnak a támadásra, mivel a válasz reakciók súlyos eszkalációval fenyegethet és a vizsgálat pedig még egy ideig eltarthat.. Az Európai Unió területén végrehajtott szabotázs akcióval meg van arra az esély, hogy kiterjed az ukrajnai konfliktus az egész kontinensre.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban