Na hlavný obsah

Milyen jövő várhat a Brit Nemzetközösségre?

A királynő halálával egyre több köztársaságpárti gondolja úgy, hogy eljött az idő a változásra.

Milyen jövő várhat a Brit Nemzetközösségre?
Foto: TASR/AP

II. Erzsébet még 15 ország királynőjeként halt meg, azonban korántsem biztos, hogy fia, III. Károly regnálása idején is megmarad a Brit Nemzetközösség. A királynő halálával ugyanis egyre több köztársaságpárti politikus gondolja úgy: eljött az idő a változásra, és végleg el kell törölni a monarchiát.

Ausztráliában a múlt héten tüntetéssorozatot szerveztek a monarchia ellenzői, követelve a Koronától való elszakadást. A szigetország lakói népszavazással dönthetnének az államforma megváltoztatásáról azonban Anthony Albanese köztársaságpárti miniszterelnök a királynő iránti tiszteletből egylőre nem sürgeti a referendumot. Kanadában 1999-ben már tartottak hasonló népszavazást, amin a résztvevők közel 55 százaléka a monarchia megtartása mellett voksolt.

A Nemzetközösség országaiban a brit uralkodónak az államfői szerepe csupán szimbolikus, nincs beleszólása az ország politikai döntéseibe. A karibi térségben jóval nagyobb esélye van annak, hogy pár éven belül áttérnek a köztársasági államformára a rabszolgamúlt kisértése miatt. Legutóbb 2021-ben Barbadoson fosztották meg trónjától a Windsor-családot

London szempontjából két Írország álláspontja okozza a legnagyobb izgalmakat és a legrelevánsabb félelmet. Észak-Írországban a népszámlálás eredménye szerint már több a katolikus, mint a protestáns, ez pedig meghatározza a politikai hitvallást is, hiszen a katolikusok által támogatott republikánusok a két Írország egyesítését szeretnék.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban