Na hlavný obsah

Hirman szerint csak végső esetben államosítanák az itthon előállított áramot

Az új gazdasági miniszter szerint nem elenne előnyös Szlovákia számára, ha megadóztatnák az elektromos energiát előálíító vállalatok extra nyereségét.

Hirman szerint csak végső esetben államosítanák az itthon előállított áramot
Karel Hirman Foto: TASR

A kormány csak végső esetben döntene a Szlovákia területén előállított villanyáram államosítása mellett, jelentette ki az új gazdasági miniszter. Karel Hirman a Markíza televízióban vasárnap azt mondta, jelenleg a kormány egy közös európai megoldáson dolgozik, ami mindenki számára előnyös lenne. Hirman szerint az Európai Bizottság eddigi javaslata, mely szerint megadóztatnák az elektromos energiát előállító vállalatok extra nyereségét, Szlovákia számára nem lenne előnyös.

„A probléma az, hogy a megadóztatás Szlovákián kívül történne, és ez a pénz is ott maradna“ – figyelmeztet Hirman, aki szerint ez arra a villanyáramra is vonatkozna, amit nálunk termelnek ki, de a külföldi piacon értékesítenek. „A mi alap követelményünk, amit európai partnereinkkel is meg akarunk értetni, hogy ezt a pénzt visszajuttassuk Szlovákiába“– hangsúlyozta Hirman, aki szerint ebből a pénzből a kormány kompenzálhatná a háztartások és a vállalatok többletkiadásait.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban