Na hlavný obsah

Heger szerint a jogállamiság feltétele biztosíthatja, hogy ne éljenek vissza az uniós forrásokkal

Az Európai Bizottság aszerint cselekedett, amiben a tagállamok megegyeztek, amikor jóváhagyták az Európai Unió hétéves tervét, reagált Eduard Heger kormány az Európai Bizottság tegnap tett javaslatára.

Heger szerint a jogállamiság feltétele biztosíthatja, hogy ne éljenek vissza az uniós forrásokkal
Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke. Foto: TASR

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a Magyarországnak szánt uniós források egy részét függesszék fel, mert Magyarországon sérül a jogállamiság és a korrupció elleni harc is hiányosságokat mutat. Heger hozzátette, amikor a költségvetést elfogadták, a jogállamiságot mint feltételt is elfogadták.

Szerinte ez a feltétel segíthet megelőzni az uniós forrásokkal való visszaéléséket. „Szlovákiában saját tapasztalatból tudjuk, hogy mit jelent, ha az uniós támogatásokat szétlopják, ahogy azt az előző kormányok tették” – fogalmazott. A kormányfő megjegyezte, Magyarország és az Európai Bizottság intenzíven tárgyal olyan intézkedésekről, amelyek az uniós források védelmét biztosítanák.

Ha sikerül megegyezniük, akkor nem állítják le a támogatások folyósítását. „Természetesen ez az ideális forgatókönyv” – állapította meg Eduard Heger. Magyarország 7,5 milliárd eurótól eshet el jelen állás szerint.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban