Na hlavný obsah

Zelenszkij: Haladunk tovább!

Az ukrán jelentések szerint az oroszok a háború kezdete óta most szenvedték el a legsúlyosabb vereségeket.

Zelenszkij: Haladunk tovább!
Foto: TASR/AP

Újabb győzelmeket értek el hétfőn az ukrán csapatok. Egyes helyeken egészen az északkeleti határig nyomultak előre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán ellentámadással kapcsolatban hétfői beszédében leszögezte: „Szeptember eleje óta katonáink már 6000 négyzetkilométernyi ukrán területet szabadítottak fel keleten és délen, de haladunk tovább“.

Az ukránok állítása szerint számos orosz katonát fogtak el a villámháború során, amely Moszkva eddigi legsúlyosabb veresége az Ukrajna elleni invázió február 24-ei kezdete óta.

Az amerikai külügy mindenesetre óvatosságra int az ellenoffenzíva kapcsán. Antony Blinken külügyi tárcavezető egy Mexikóvárosban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: „Túl korai lenne megmondani, hogy pontosan hová vezet ez az egész. Az oroszok nagyon jelentős erőket tartanak fenn Ukrajnában, van felszerelésük, fegyvereik és lőszerük is. Ezeket továbbra is válogatás nélkül használják, nemcsak az ukrán fegyveres erők, hanem a civilek és a polgári infrastruktúra ellen is, ahogy azt tapasztaljuk“ – tette hozzá Blinken.

(mti, 24.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban