Na hlavný obsah

Tovább dagad a botrány Trump körül a birtokán tartott házkutatás ügyében

A jelek szerint az amerikai exelnök atomtitkokat is magával vitt, amikor kiköltözött a Fehér Házból.

Tovább dagad a botrány Trump körül a birtokán tartott házkutatás ügyében
Foto: TASR/AP

Amikor Trump kiköltözött 2021 januárjában a Fehér Házból, egy csomó titkos vagy bizalmas iratot, kormányzati dokumentumot is magával vitt. Az FBI egy házkutatás során mindezt lefoglalta nála, az amerikai exelnök pedig most minden követ megmozgat, hogy a szövetségi nyomozóiroda és az ügyészség ne foglalkozhasson a tőle visszaszerzett aktákkal. Független jogi szakértőt rendelték ki az iratok kivizsgálására.  

Az iratok egy része olyannyira titkos, hogy azt se lehet megmondani, hogy miről szólnak. A jelek szerint a házkutatás során nukleáris információkat tartalmazó ügyiratokat is lefoglaltak a floridai birtokon, így az FBI szerint fennáll a kémkedés veszélye. Ezek a történések jelentősen befolyásolhatják a novemberi időközi választás kimenetelét, és a 2024-es elnökválasztást, amin a jelek szerint Trump is újra megakarja méretettni magát.

A tengerentúli közvéleményt azonban nem csak a házkutatás foglalkoztatja. Trump elnök egykori tanácsadóját napokban állítottak bíróság elé, és akár letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik. A Magyarországon is megfordult Steve Bannon olyan csalóhálózat működtetésében vett részt, ami a bevándorlás ellenes déli fal építésére kezdett el magánadományokat gyűjteni. A befolyt összeget, amely körülbelül 100 millió dollár volt, saját céljaikra fordították.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban