Na hlavný obsah

Felmérés: szabadon megválaszthatónak kellene lennie a nyitvatartási időnek

A legtöbb megkérdezett szerint a külön bérpótlékok miatt az alkalmazottak szívesen dolgoznak hétvégente.

Felmérés: szabadon megválaszthatónak kellene lennie a nyitvatartási időnek
Foto: TASR/František Iván

Szabadon választhatónak kellene lennie a nyitvatartási időnek – derül ki a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) felméréséből, amelyet az üzletek vasárnapi kötelező zárvatartására vonatkozó képviselői javaslat apropóján végzett szlovákiai vállalkozók között.

A válaszadók többsége szerint az államnak nem kellene beleszólnia abba, hogy mikor lehetnek nyitva az üzletek – ez a meggyőződése a megkérdezettek 84,6%-ának is. A többség szerint a tulajdonosoknak meg kellene hagyni a jogot, hogy szabadon dönthessenek a nyitvatartásról, mert szerintük az alkalmazottak a hétvégén is szívesen dolgoznak, ha ezért külön bérpótlékot kapnak.

A megkérdezettek 13,5%-ának ezzel ellentétes a véleménye. Szerintük helyénvaló, ha az állam szabályozza a nyitvatartást, a vasárnap pedig a családé és a pihenésé. Ők azzal érvelnek, hogy Ausztriában és Németországban is korlátozva van a hétvégi nyitvatartás, és nemrég Lengyelország is bevezetett hasonló intézkedéseket.

Viszont szinte a felmérésben résztvevők mindegyike (96,4%) egyetértett abban, hogy a nyitvatartással kapcsolatos intézkedéseket előre meg kell vitatni az érintettekkel és az ágazati szakértőkkel.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban