Na hlavný obsah

A tagadás imperatívusza

Műholdfelvételek igazolják, hogy komoly csapást mért az ukrán haderő a krími Szaki légitámaszpontra, az oroszok viszont tagadják a károkat.

A tagadás imperatívusza

A megszállt Herszonban mobil krematóriumokban égetik el a holttesteket. A donyecki régióban újra civil létesítményeket támadhattak az orosz fegyveresek, a támadásnak legkevesebb hét áldozata lehet. Az ENSZ-főtitkár pedig katasztrófától tart a Zaporizzsjai atomerőműnél.

Ami ezekben a hírekben a közös, hogy az orosz fél folyamatos tagadásba burkolódzva próbálja elvenni az események élét. A legtöbb ilyen orosz reakciót szokás úgy értékelni, hogy az ország egyrészt „hazabeszél” másrészt táptalajt alakít ki az putyini rendszer iránt elfogult médiumoknak.

A krími Szaki légitámaszpontra mért csapás valós, anyagi veszteségeit független, nyílt forráskódú információ szerzésre támaszkodó elemzők és elemzőcsoportok is megerősítették. Miközben az orosz fél máig tagad és próbálja maszatolni a veszteségek tényét.

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének vezetője szerint teljesen kikerült az ellenőrzésük alól a zaporizzsjai atomerőmű, miután azt elfoglalták az oroszok. Az erőmű egyes épületeit lőszerraktárnak használják, és a szakértők szerint az oroszok a „a nukleáris biztonság minden elvét megsértették”.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban