Na hlavný obsah

Mekkora veszélyt jelentenek a drogok a fesztiválokon?

Drogfogyasztás által okozott veszélyfaktor csökkenésére a rendezvények területén drog bevizsgáló sátrak egy jó megoldás.

Mekkora veszélyt jelentenek a drogok a fesztiválokon?
Pár éve a Sziget fesztiválon foglaltak le nagy mennyiségű kábítószert holland fiataloktól. Foto: MTI/BRFK

Fesztiválszezon van és ennek megvan a sajátos életérzése és van még valami, ami megszokott az ilyen rendezvényeken: a drog. Azok, akik jártak már fesztiválon akkor majdnem biztos, hogy találkozott ilyen szerekkel, vagy legalább is lett volna lehetősége élni ilyen tudatmódosítókkal. Sokakban felmerül az a kérdés, hogy kizárhatóak-e a kábítószerek az ilyen óriási rendezvényekről vagy milyen egyéb módja lehet annak, hogy csökkentsék a drogok által okozott veszélyt a szervezők vagy a fogyasztók?

Bármennyire is próbálják kiszorítani a drogokat a lehető leghatékonyab módszerekkel a fesztiválok területéről, amíg van rájuk igény addig mindig elérhető lesz. Az egyik ilyen módot már sikeresen alkalmazzák számos rendezvényen. A fesztiválon résztvevők egészségének megőrzéséhez, a tragédiák elkerüléséhez járulna hozzá, ha drogok bevizsgálást egy elérhető szolgáltatássá tennék ezeken a rendezvényeken.

A drogmentes társadalom egy illúzió, attól, hogy úgy teszünk, hogy nem lenne, nagyon is van – vélik a drogproblémával foglalkozó szakértők. A társadalom rossz alapokon utasosítja el illegális drogokat, mivel az alkohol is ugyanakkora veszélyt jelent a fiatalokra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban