Na hlavný obsah

Ismét jön kőolaj Magyarországra és Szlovákiába a Barátság kőolajvezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat.

Ismét jön kőolaj Magyarországra és Szlovákiába a Barátság kőolajvezetéken
Foto: TASR

Ugyanakkor Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió a vezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva

Az orosz Transznyefty olajszállító társaság kedden jelentette be, hogy már augusztus 4-e óta nem érkezik orosz olaj a Barátság kőolajvezetéken keresztül Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra, mivel Ukrajna felfüggesztette az orosz olajszállításokat, arra hivatkozva, hogy az Oroszország elleni hetedik brüsszeli szankciós csomag miatt nem jutott hozzá az oroszok által fizetett tranzitdíjakhoz.

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint a kőolajszállítás felfüggesztésének az oka, hogy az egyik nyugat-európai bank – az uniós szankciókra hivatkozva – nem utalta át a tranzitdíjat. „Miután megállapodás született arról, hogy a Slovnaft átmenetileg átvállalja a fizetést, és átutalja az ukránoknak az augusztusi tranzitdíjat, a szállítások újraindulhatnak” – mondta el szerdán délelőtt Sulík.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban