Na hlavný obsah

Tovább lassul az orosz előrenyomulás a donyecki régióban

Vlagyimir Putyin orosz elnök Iránban keres új szövetségest, az ukrán csapatok komoly ellentámadást terveznek a déli fronton, Aljekszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig azt állítja, a Nyugat az országán keresztül készül megtámadni Oroszországot.

Tovább lassul az orosz előrenyomulás a donyecki régióban
Foto: TASR/AP

A fehérorosz haderő kész csapást mérni Lengyelország területére válaszul a „nyugati országok provokációira“. Ezt Ruszlan Koszigin vezérőrnagy, a fehérorosz vezérkari főnök helyettese osztotta meg újságírókkal.

A fehérorosz nyilatkozatok mögött viszont sokkal Putyint lehet érezni, minta az orosz vezető Lukasenkán keresztül is csak erőt szeretne demonstrálni. A fehérorosz üzengetés inkább értékelhető a múlt hét folyt nyilatkozat háború részének. Ukrajna egymillió katona offenzívába küldéséről beszélt, de szakértők egybefüggő állítás szerint is túlzóak ezek a számok.

Mindezek mellett az orosz erők kényszerből vagy tervezetten, de hadműveleti szünetet tartanak Liszicsanszk elfoglalása után. Az utóbbi napok hírei közül talán az orosz erősítésekről szólók a leg beszédesebbek. A brit hírszerzés szerint mostanra nem csak a haditechnika, de az élőerő terén is komoly veszteségeket kénytelen elkövetni az orosz fél.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban