Na hlavný obsah

A G7-ek az élelmiszerhiány enyhítését szorgalmazza

Az ukrán gazdák munkájának a segítése is az egyik célja az iparilag legfejletebb államoknak.

A G7-ek az élelmiszerhiány enyhítését szorgalmazza
Foto: TASR/AP

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7 csoport felszólította a jelentős élelmiszerkészletekkel rendelkező országokat és vállalatokat, hogy korlátozások és piaci torzítások nélkül segítsenek enyhíteni az élelmiszerhiányt – derült ki a G7 németországi csúcstalálkozójának keddi zárónyilatkozatából. Olaf Scholz német kancellár javaslatára még az idén létrehoznak egy úgynevezett klímaklubot. A hét ország – Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Kanada és az Egyesült Államok – egyúttal 4,5 milliárd dollárt ígért az éhínség elleni globális küzdelemre.

Arról is megegyeztek, hogy igyekeznek még jobban segíteni az ukrajnai gazdák munkáját, valamint megoldást találni a műtrágyahiányra. Továbbá egységesen elkötelezték magukat az orosz olajra vonatkozó árplafon, az orosz árukra kivetett vámok emelése és új szankciók bevezetése mellett. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a G7-ek egységének oka van. A brit miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a fejlett világ nem hagyhatja, hogy Vlagyimir Putyin az ukrán élelmiszerexport blokádjával felhajtsa a világpiaci árakat.

Emmanuel Macron is felszólalt a G7-csúcs zárónapján. A francia elnök szerint is az oroszok háborús bűnt követtek el a kremencsuki bevásárlóközpont elleni támadással. Macron megismételte Scholz gondolatait, miszerint nem szabad hagyni, hogy Putyin nyerje meg a háborút. Senki sem gondolja, hogy a háborúnak a következő héten vagy hónapban vége lesz, mondta Macron, viszont reméli, hogy az év végéig befejeződik a konfliktus.

(mti, euronews, telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban