Na hlavný obsah

Befagyóban a frontvonalak Ukrajnában, ahogy a felek kezdenek egyre inkább kimerülni

Az oroszoknak nemsikerült a G7-es találkozóig számottevő eredményt elérniük a frontokon.

Befagyóban a frontvonalak Ukrajnában, ahogy a felek kezdenek egyre inkább kimerülni
Foto: TASR

Az utóbbi hetek történéseit a kibontakozó európai gázválság mellett a Szeverodonyeck körüli harcok uralták. Az idő már egyik fél oldalán sincs igazán. Oroszország amellett, hogy már egyre régebbi tankokat kényszerül a frontra szállítani képes volt megerősíteni légvédelmét, ezzel mintegy semlegesítette az ukrán drónok hatását, ennek ellenére máig képtelen volt kiharcolni a légifölényt.

Zelenskij elnök most ez utóbbira rágyúrva további légvédelmi eszközöket kért, hogy ha már a légierő terén nemalakult ki egyértelmű fölény egyik oldalon sem, ez a helyzet továbbra se csússzon el az oroszok javára, akik most leginkább csatarepülőgépeikre tudnak támaszkodni csapataik közvetlen támogatása esetén.

Mindeközben Orosz rakétatámadás ért egy zsúfolt bevásárlóközpontot a közép-ukrajnai Kremencsuk városában, a Poltava régióban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-csatornáján azt írta, több mint 1000 ember tartózkodhatott a bevásárlóközpontban a rakétacsapás idején. Az orosz rakétatámadások mostanra egyre inkább a civilek terrorizálását szolgálják, így több ukrán várost is támadás ért a napokban.

Az ukrán elnök videón fordult a világ hét legfejlettebb demokratikus ipari nagyhatalmának bajor Alpokban tanácskozó vezetőihez, a háború sújtotta ország államfője szerint még idén, a tél beállta előtt véget kellene vetni a harcoknak, máskülönben a front is befagy, és ezzel elhúzódhat a fegyveres konfliktus.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban