Na hlavný obsah

Megtörték a vétót: szabad utat kapott Matovič családtámogatási csomagja

A pénzügyminiszternek sikerült maga mögé állítania 77 képviselőt. Az államfő várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul.

Megtörték a vétót: szabad utat kapott Matovič családtámogatási csomagja
Foto: TASR/Martin Baumann

Szerdán megtörte a parlament az államfő vétóját, és elfogadták Igor Matovič (OĽaNO) a családok megsegítését célzó, úgynevezett inflációellenes csomagját. Kedden került ismét a törvényhozás elé a javaslat, azonban a plénum akkor még nem jutott el a szavazásig a kérdés kapcsán. Juraj Šeliga (Za ľudí) a keddi ülés után kijelentette, hogy nincs meg a javaslat elfogadásához szükséges 76 szavazt.

A siker annak köszönhető, hogy Matovičnak maga mögé állítani a pártja bizonytalan képviselőit és a fasiszta erőket. A szavazáson résztvevők képviselők közül 77-en szavaztak igennel. A vétó megtöréséhez legalább 76 szavazatra volt szükség.

A legnagyobb ellenzéki erők a Hlas és a Smer előzetesen kijelentették, hogy nem támogatják a csomagot, ugyanis nem tartalmazza a javaslataikat. A koalíciós pártok közül az SaS ellenérzését fejezte ki, mivel szerintük az 1,2 milliárd eurós csomag nem a legszegényebbeket segíti, továbbá mintegy 500 millió eurót vesz el az önkormányzatoktól.

A liberális párt szerint az alacsony bevételű házartások nem fogják érzékelni a bónuszokat.Az államfő várhatóan az Alkotmánybíróságra küldi a törvényt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban