Na hlavný obsah

Putyin beszédet mondott a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon

Az orosz elnök szerint a szankciók többet ártanak a nyugati államoknak, mint az orosz gazdaságnak

Putyin beszédet mondott a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon
Foto: TASR/AP

A tervezettnél később kezdődött el Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon. A Kreml indoklása szerint kibertámadás érte a rendezvény rendszerét, még csütörtökön. Putyin azt mondta: az Egyesült Államok úgy tesz, mintha nem ismerné fel, hogy vannak más nagyhatalmak is a világon. Szerinte a nyugati államokra még mindig az előző századi gondolkodásmód a jellemző, vagyis a többi államot gyarmatként kezelik.

Az orosz gazdaságot sújtó szankciókat őrültségnek és esztelenségnek nevezte. Szerinte a nyugati országok megpróbálják megtörni Moszkvát, de a gazdasági villámháborúnak nincs esélye a sikerre a kezdetektől fogva. Szerinte a szankciók többet ártanak azoknak, akik kivetették őket.

Az EU 400 milliárd dollárt veszíthet a szankciók miatt – emelte ki Putyin. Azt mondta, az EU elveszítette politikai szuverenítását a háborúra adott válaszokkal, és az egyenlőtlenségek tovább fognak növekedni. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Moszkva képes jelentősen növelni a gabona- és műtrágyaexpotrot, enyhítve a krízist. Kijelentette, hogy a gabona exportját 50 millió tonnára tudják emelni.

(INFOSTART,MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban