Na hlavný obsah

Közel-Keletről is fog érkezni földgáz az Unióba

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban

Közel-Keletről is fog érkezni földgáz az Unióba
Foto: TASR/AP/Amr Nabil

Karín Elharrar izraeli energiaügyi miniszter a megállapodás aláírását követően leszögezte: hazája és Egyiptom igyekszik enyhíteni az Európát sújtó energiaválságot. Hozzátette, hogy a mostani az első olyan tervezet, amely jelentős mennyiségű izraeli földgáz európai uniós exportjáról rendelkezik. A megállapodás értelmében az izraeli gáz Egyiptomon keresztül, cseppfolyósított földgáz formájában, hajón érkezik Európába.

Noha Egyiptom maga is rendelkezik gázlelőhelyekkel, a hazai szükségletek miatt csak korlátozott mértékű az exportja. Az egyiptomi és az izraeli energiaügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke történelminek nevezte a megállapodást, amelyről Twitteren leszögezte: hozzájárul az európai energiabiztonsághoz.

Kedden az Európai Bizottság elnöke izraeli látogatása során már reményét fejezte ki, hogy Izrael segít majd a kontinensnek „megszabadulni az orosz energiafüggőségtől“, egyúttal azt vetette az orosz vezetés szemére, hogy Európa függőségét a fosszilis tüzelőanyagoktól „zsarolásra használja“.

(MTI,mfor.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban