Na hlavný obsah

Háború: hétfői események

Hétfőn is heves harcok zajlottak Ukrajna keleti részében, ahol az orosz erők lassú előrenyomulása rajzolódik ki - mindkét fél jelentős veszteségei mellett.

Háború: hétfői események
Dél-oszétiai katonák Foto: Reuters

Az oroszok először rommá lövik a településeket, majd ezután foglalják el őket. Az ukrán ellentámadás elakadt Szeverodonyeckben. A befejezéséhez közeledik a „Donyecki Népköztársaságban“ lévő Szvjatohirszk városnak és a környező területeknek az orosz fegyveres erők általi „felszabadítása“ – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfő délután.

Több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területéről – erősítette meg újságíróknak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Minél nagyobb hatótávolságú fegyvert szállítanak a nyugati országok Ukrajnának, annál távolabb fogja Oroszország tolni a területétől a fenyegetés vonalát – jelentett ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta: példátlan és felháborító, hogy a NATO egyes országai megtagadták az őt szállító repülőgéptől a Szerbiába való átrepülést.

(portfolio.hu, patria)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban