Na hlavný obsah

Szlovákia Európában utolsó az onkológiai betegségek gyógyítására kifejlesztett modern gyógyszerek elérhetőségébn

A helyzet olyannyira rossz, hogy vannak rákos megbetegedések, amelyekre egyáltalán nincs gyógyszer, miközben az máshol standardnak számít.

Szlovákia Európában utolsó az onkológiai betegségek gyógyítására kifejlesztett modern gyógyszerek elérhetőségébn
Foto: TASR/Michal Svítok

A rák gyógyítására már léteznek egészen modern, használható, bevált gyógyszerek. Szlovákia az Unióban az utolsó helyen kullog azon a ranglistán, amely az onkológiai betegségek elleni modern gyógyszerek elérhetőségét vizsgálta. Rosszabbul állunk, mint Románia vagy Bulgária, a szomszédos Csehországban pedig 30-al több célzott gyógyszer áll rendelkezésre.

Ezek a gyógyszerek célzottan a sejtekre fejtik ki a hatásukat, és némelyikkel felváltható lehet a kemoterápiás lezeéás. Szlovákiában a biztosítóknak kell jóvá hagyni a kezeléseket, és az onkológusok csak olyan gyógyszereket írhatnak fel a daganatos betegek számára, amik szerepelnek a kategorizációs listában.A legtöbb esetben a pénzen csúszik el a dolog, mivel a biztosítók nem hajlandóak sokszor a gyógyszergyárak által meghatározott összeg felé menni.

Az egészségügyi minisztérium szerint ez a szlovák egészségügy szégyene, és egy olyan törvénymódosítás kerül a parlament elé, aminek értelmében a minisztérium fog tárgyalni a gyógyszeripari cégekkel, és ők döntennek arról, hogy melyik gyógyszer szerepel a kategorizációs táblázatban.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban