Na hlavný obsah

Olajembargó: azonnal életbe lép

Szlovákia, Magyarország és Csehország tovább veheti az orosz olajat.

Olajembargó: azonnal életbe lép
Az olajembargó mellett kiálló demonstrálók Brüsszelben, 2022. május 30-án. Foto: TASR/AP/Olivier Matthys

Zajlik a kétnapos EU-csúcs, amelyeknek egy fontos fejleménye már biztos van, az orosz olajembargó. Kedden folytatódik az ülés, amelyen az eddig kiszivárgó információk alapján felmerült a gázembargó a balti államok nyomására, illetve az élelmiszerválságról is szó esett.

Az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport kétharmadára, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni. Az embargó vonatkozik a nyersolajra és a kőolajtermékekre is.

A találkozó zárónyilatkozata szerint a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki, így Magyarország, Szlovákia és Csehország tovább veheti az orosz olajat a Barátság kőolajvezeték déli ágán. A vezeték északi szárnyának lezárását az év végéig vállalták az érintett országok. Az Európai Tanács hozzátette, hogy ellátási zavarok esetén „sürgősségi intézkedéseket“ vezetnek be az ellátás biztonságának biztosítása érdekében. Az EU-s olajimport 36 százaléka érkezett Oroszországból eddig.

(portfolio.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban