Na hlavný obsah

Szlovákia nem zárkózik el az alapszerződés felülvizsgálatától

Ezt Ivan Korčok külügyminiszter mondta az Európa jövőjéről szóló hazai zárókonferencián.

Szlovákia nem zárkózik el az alapszerződés felülvizsgálatától
Ivan Korčok Foto: TASR/Jakub Kotian

Ivan Korčok, a Szabadság és Szolidaritás által jelölt külügyminiszter kiemelte annak jelentőségét, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia a lakosokkal folytatott konzultáción alapult. A miniszter a konferencia zárórendezvényén elmondta: kockázatot lát abban, ha a következő szakaszban nem kerülnek előtérbe az intézményi kérdések. A tárcavezető szerint Szlovákia álláspontja egyértelmű az EU működéséről szóló szerződések módosításának kérdésében.

„Egyáltalán nem tartunk a vitától, feltéve ha meghatározzuk azokat a területeket, amelyeket érintően meg kell változtatni az alapszerződést. De nem szabad, hogy a dokumentum megnyitásáról csupán politikai-akadémiai vita folyjon. Ennek a vitának a politikáról kell szólnia, ahol világosan meghatározzuk, melyek azok a hozzáadott érték, amelyek a lakosságot szolgálják, és ha szükséges, nyissuk meg a szerződéseket“

– hangsúlyozta.

A tárcavezető szavai szerint a CoFoE a Brexit és a nemzetközi fejlemények hatására indult el, mert az Európai Unió válaszúthoz érkezett, és egzisztenciális kérdésekkel kell szembenéznie. Hozzátette, reméli, hogy Szlovákia konkrét kérdéseket fog felvetni a tárgyaláson. A konferencia folyamatában az ukrajnai háborút újabb fordulópontnak tekinti a miniszter.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban