Na hlavný obsah

Péntektől változtak a benzinárstop szabályai, vége a magyarországi benzinturizmusnak

Külföldi sofőrök nem tankolhatnak 480 forintos literenkénti áron. A határhoz közeli töltőállamásokon kígyózó sorok alakultak ki csütörtökön.

Péntektől változtak a benzinárstop szabályai, vége a magyarországi benzinturizmusnak
Foto: MTI

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése szerint péntektől csak a magyarországi rendszámmal és forgalmi engedéllyel rendelkező autók sofőrjei tankolhatnak hatósági árstoppos üzemanyagot a magyarországi töltőállomáskon. A magyar kormány 2021 novemberében döntött arról, hogy a világpiaci ár alatt 480 forintban maximalizálják a gázolaj és a benzin literenkénti árát.

Az ármaximalizálást a benzinkutasok nem fogadták kitörő örömmel, mert minden egyes eladott liter után veszteségük keletkezett. Ennek következtében számos kisebb töltőállomás szűnt meg az országban. Magyarországon fellendült a benzinturizmus a határhoz közel eső területeken. Szlovákiai állampolgárok tömege a hatósági árnak köszönhetően jelentős összegeket spórolt tankolásonként, mivel a 50-60 eurócenttel olcsóbb a benzin literenkénti ára az otthoni világpiaci áraknál.

Még nem világos az, hogy ez a rendelkezés miképpen lesz kivitelezhető. Sokan úgy gondolják, hogy megoldhatatlan feladat az alkalmazottak számára, hogy minden egyes fizetésnél ellenőrizzék a gépjárműk forgalmiját, és az is kérdéses, hogy miképpen járnak el olyan esetben, amikor Magyarországon élő tulaj autója külföldi rendszámmal rendelkezik. A csütörtöki nap elárasztották az internetet olyan képek, hogy a határhoz közel eső benzinkutokon kígyózó autósorok vártak arra, hogy utolsó alkalommal teletöltsék az autójukat a piaci ár alatti üzemanyagal.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban