Na hlavný obsah

Oroszország rakétákkal támadta Kijevet

A mariupoli acélgyárban a beszámolók szerint a humanitárius katasztrófánál is rosszabb a helyzet. Az ukrán elnök szerint Oroszország „meg akarja alázni” az ENSZ-t a kijevi támadással.

Oroszország rakétákkal támadta Kijevet
Foto: TASR/AP

A kelet-ukrajnai orosz támadásokban ismét nem értek el jelentős előrelépést. Az Izjumtól délnyugatra támadó orosz erők valószínűleg megpróbálják megkerülni az ukrán védelmet a Szlovjanszk felé vezető közvetlen útvonalon. Az orosz erők folytatták az ágyúzást és kisebb támadásokat a kelet-ukrajnai összekötő vonal mentén, de az elmúlt 24 órában nem értek el területi előnyöket.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken megerősítette, hogy csütörtökön több rakétacsapást mért Ukrajnára,egyebek mellett a főváros, Kijev térségében is. A beszámoló szerint nagy pontosságú rakétákat vetettek be egy „űrrakéta-gyár” fővárosi gyártóüzemének megsemmisítésére. A minisztérium közölte, hogy légicsapásaik tíz ukrán „katonai eszközt” semmisítettek meg, és országszerte három áramszolgáltató állomást is megrongáltak. Ezeket az információkat a nyugati hírügynökségek eddig nem tudták más forrásból ellenőrizni. 

A brit hírszerzés szerint Oroszország fő katonai célja továbbra is az ukrajnai Donbasz keleti régiójának elfoglalása. A Donbaszt alkotó Luhanszk és Donyeck régiókban – elsősorban Liszicsanszk és Szeverodonyeck városok környékén súlyos harcok dúlnak. A jelentés szerint az oroszok valamelyest előre tudtak haladni a kelet-ukrajnai támadásuk során, de a kemény ukrán ellenállás miatt jelentős veszteségeket szenvedtek. 

A CNN értesülései szerint a mariupoli Azovsztal acélgyárban kialakult helyzet „több mint humanitárius katasztrófa.” Az ukrán erők parancsnoka, Szerhij Volyna szerint több százan rekedtek a gyár területén. Az üzem területén létrehozott tábori kórház nemrég megsemmisült egy orosz légicsapásban, így odaveszett szinte minden orvosi felszerelésük. A parancsnok úgy véli, az, hogy meddig tudnak ellenállni az orosz támadásoknak, az ellenség mozgásától, és a szerencsétől függ. Nagyon bíznak abban, hogy evakuálják őket.  Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden beleegyezett abba, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt részt vegyen az evakuálásban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap elítélte a Kijev elleni teganpi orosz légicsapásokat, amelyekre akkor került sor, amikor az ENSZ-titkár António Guterres az ukrán fővárosba látogatott. Zelenszkij szerint a csapások „közvetlenül azután” történtek, hogy Guterresszel tárgyalt, „és ez sokat elárul Oroszország valódi hozzáállásáról a globális intézményekhez”. Azzal vádolta az orosz vezetést, hogy megpróbálja „megalázni az ENSZ-t és mindent, amit a szervezet képvisel”.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban