Na hlavný obsah

Putyin-pártisága miatt bírálják Schrödert

Gerhard Schröder korábbi német kancellár a mai napig sem határolódott még el az Ukrjana ellen folytatott orosz agressziótól, és Vlagyimír Putyin orosz elnöktől sem. Elképzelhető, hogy kizárják a kormányzó Szociáldemokrata Pártból, illetve felmerült annak lehetősége is, hogy megfosztják őt mindazon előjogoktól, melyeket exkancellárként élvez.

Putyin-pártisága miatt bírálják Schrödert
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder, Németország egykori kancellárja. Foto: TASR/AP

A német Bundestag költségvetési bizottsága, amely a korábbi kancellároknak juttatandó járandóságokról dönt, már előkészített egy törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy csökkentsék az e célra elkülönített kiadásokat. Gerhard Schröder irodájának fenntartása évi fél millió eurót emészt fel. Az orosz invázió hírére az iroda mind a kilenc alkalmazottja benyújtotta a felmondását, az összeget a törvény értelmében azonban így is megkapja az iroda.

A Bundestag európai ügyekért felelős bizottságának elnöke, a zöldpárti Anton Hofreiter nem rejtette véka alá a felháborodását, és nagyon élesen bírálta Schrödert.

 „Egy háborús bűnös lobbystája. Az lenne a legjobb, ha végre kilépne az SPD-ből és befogná a száját. Egész Németországra nézve kínos, hogy a volt kancellár így védi az orosz érdekeket“

– fogalmazott Hofreiter.

Saskia Esken, az SPD társelnöke ugyancsak kritikával illette Schrödert. Úgy fogalmazott, már hosszú évek óta üzletemberként dolgozik, és nem kellene rá úgy tekinteni, mint Németország egykori kancellárjára.

„A fizetését orosz állami vállalattól kapja, és abszurd, hogy védi Putyin elnököt. Többen is felszólítottuk őt a pártból, hogy adja fel oroszországi pozícióit“

– mondta Esken.

A társelnök hozzátette, hogy több beadvány is érkezett azzal kapcsolatban, hogy Gerhard Schrödert kizárják az SPD-ből.

A Göttingeni Egyetem, ahol a német exkancellár korábban jogot tanult, szintén jelezte, hogy adja vissza díszdoktori címét, melyet 2005-ben ítélt oda számára az egyetem.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban