Na hlavný obsah

Kedden szavazhatnak Fico kiadatásáról

A parlament csütörtök reggel elkezdte a vitát Robert Fico exkormányfő, jelenlegi parlamenti képviselő mentelmi jogának megvonásáról. A vitába 35 képviselő jelentkezett írásban, főleg a Smer és a Hlas frakciójából.

Kedden szavazhatnak Fico kiadatásáról
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Szerda este a parlament mentelmi és mandátumvizsgáló bizottsága határozatot fogadott el, amelynek értelmében javasolta, hogy a parlament plenáris ülése hagyja jóvá az ügyészség kérését, és járuljon hozzá Robert Fico parlamenti képviselő, a Smer vezetője őrizetbe vételéhez. Amennyiben a plénum megszavazza Fico mentelmi jogának megvonását, az ügyész azonnal a bíró elé terjeszti az előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványt, amelyről a bíráság dönt.

A kormánypárti képviselők közül az SaS-es Anna Zemanová, a párt frakcióvezetője szólalt fel elsőként a hosszúnak ígérkező vitában, s megindokolta, hogy pártja képviselői miért fogják megszavazni a mentelmi jog megvonását. „A volt kormányfő nem védett állatfaj” – fogalmazott, majd feltette a kérdést, miért élvezhetne valaki privilégiumokat csak azért, mert volt háromszoros kormányfő, most pedig a parlament képviselője. Zemanová szerint Ficónak önként le kellett volna mondania a mentelmi jogáról, s úgy véli, hogy az esetet független bíróságnak kell kivizsgálnia. Robert Fico Zemanovának ezután azt kiabálta:

Később Ľuboš Blaha, a Smer frakciója nevében állt a szónoki emelvény mögé, hogy megvédje pártjának elnökét. A korábban felszólaló Zemanovát utolsó fasisztának és nácinak nevezte a kormánykoalíció tagjaival együtt, akik szerinte tönkre akarják tenni az ellenzéket. Robert Fico meggyanúsítását is a náci Németországban alkalmazott módszerekhez hasonlította. Blaha a Nemzeti Bűnüldözői Ügynökséget, a NAKA-t a kormány Gestapójának tartja, és azt mondta, hogy egy bűzös cellába dugva el akarják némítani Ficót. Daniel Lipšic speciális ügyészt sem kímélte, aki szerinte Igor Matovič pénzügyminiszter utasításaira cselekszik.

Amit eddig tudni lehet, hogy a koalíciós pártok közül az SaS és a Za ľudí képviselői egységesen megszavazzák Robert Fico mentelmi jogának megvonását, várhatóan így tesz majd az OĽaNO képviselőinek többsége is. Michal Šipoš, a mozgalom parlamenti frakciójának elnöke azt mondta, lehetséges, hogy a szavazás előtt tartanak még egy találkozót. A Sme rodina szavazatai viszont bizonytalannak tűnnek. Az indítványról valószínűleg csak jövő kedden szavaznak a képviselők.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban